Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

Izbori za rektora Univerziteta u Nišu do kraja maja - trojica kandidata predstavila programe

Ko će od 1. oktobra ove godine naslediti prof. dr Dragana Antića, koji je 12 godina rektor Univerziteta u Nišu i kome je to četvrti uzastopni mandat, biće poznato do kraja maja, a zvanično su trojica kandidata u izboru - Dragan Mančić, aktuelni dekan Elektronskog fakulteta, Jovan Stepanović, redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i Nebojša Ranđelović, redovni profesor Pravnog fakulteta i državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

(1) detaljnije
psi

Nakon traumatičnog iskustva Nišlijka pokrenula peticiju - "za bezbrižne dečje igre, stop lutalicama"

Iskustvo kroz koje je nedavno prošla, navelo je Veselu Tanasković iz Niša da pokrene peticiju kojom traži da nadležni hitno reše problem "pasa lutalica" u gradu. Kako kaže, želi da Niš bude grad za "bezbrižne dečije igre i sigurne šetnje za vlasničke pse".

(16) detaljnije
VRTIC-PANTELEJ3-FOTO-SVIDOJKOVIC

Probijeni rokovi za završetak vrtića u Panteleju i Trupalu

Iako je novi vrtić "Višnjica” u niškom naselju Pantelej trebalo da bude izgrađen do 20. januara, rok je na zahtev izvođača pomeren za još 60 dana, ali i taj drugi rok je prošao, a radovi još nisu završeni. Rok je "probijen" i za završetak vrtića u selu Trupale, koji je trebalo da bude izgrađen do 7. aprila.

(5) detaljnije
Bombardovanje Šumatovačka

7. maj - dan kada su kasetnim bombama zasuti centar Niša, ulice kod Kliničkog i Duvanište

Jedan od najtragičnijih datuma u novijoj istoriji Niša dogodio se pre tačno 25 godina - 7. maja 1999. godine, a to je dan kada su Šumatovačka ulica, autobuska stanica, Tvrđavska pijaca, zasute kasetnim bombama i tada usmrtile 16 ljudi, među kojima je bila i 26-godišnja trudnica. Tog dana NATO bombe padale su i pored zgrade patologije Kliničkog centra i u Duvaništu, a povređeno je 18 ljudi.

(9) detaljnije
  • folkolor

    Nauči kolo, i to onlajn - platforma koju su osmilili studenti iz Niša

    Sa idejom da nauče folkloru sve one koji to žele, i to u svakom trenutku, gde god bili na svetu, tim studenata iz Niša osmislio je onlajn platformu "Nauči kolo". Kažu da žele da pored kurseva, planiraju da obnove stare pesme i stara kola i da ih sačuvaju od zaborava.

    (3) detaljnije
  • jakov (6)

    Slepi dečak iz Niša je odličan đak, talentovan sportista i uspešan pevač

    Iako slep od rođenja, desetogodišnji Jakov Mladenović iz Niša hrabro se bori sa svojim hendikepom - on je odličlan đak u školi, nekoliko puta je nagrađivan za pevanje, dobar je plivač, a nedavno je istrčao Beogradski maraton. Sve postiže zahvaljujući podršci svoje porodice, koja je sa njim uvek, u svakoj njegovoj borbi.

    (10) detaljnije
  • Niš 2

    Akcija grupe "SviĆe" u Nišu - najjače uskršnje jaje sa Dačićevim likom, najslabije sa likom Siniše Malog

    Organizovana grupa “SviĆe” održala je u Nišu akciju “Koje si jaje sa političke scene”, u okviru koje su aktivisti sa zečjim maskama razgovarali sa građanima o političkoj situaciji uoči lokalnih izbora. Građani su imali priliku i da se kuckaju jajima sa karikaturama predsednika, ministara, poslanika i opozicionara. Najbolje se držalo jaje sa Dačićevim likom, a najčešće su pucala jaja sa karikaturama Siniše Malog, Maje Gojković i Aleksandra Vučića.

    (5) detaljnije
  • ana ilić (2)

    Ana Ilić iz Niša poezijom širi svest o retkim bolestima

    Ana Ilić iz Niša koja boluje od Fridrajhove ataksije, diplomirani je filozof, piše poeziju i svojim stihovima, kako kaže, želi da doktane ljudska srca i motiviše one koji boluju od teških bolesti na borbu. Za sebe kaže da je od “čudesne devojčice koja piše čarobne stihove”, postala je mlada i ambiciozna devojka koja je voljna da radi na promenama i smatra da u tome uspeva.

    (2) detaljnije
  • narodno pozoriste nis, nekada, istorijski arhiv

    Dani Uskrsa 1937. godine - šta su Nišlije gledale u pozorištu i bioskopu

    Kao i ove godine, Uskrs 1937. godine bio je poečtkom maja, tačnije 2. maja. Tih prazničnih dana, za razliku od današnjih, nije bilo neradno za pozorište i bioskope u Nišu što je pokazao niški list Revija koji je 1937. godine objavio raspored dnevnih i večernjih predstava u Pozorištu i koji su se filmovi mogli pogledati u bioskopima "Evropa" i "Car".

    detaljnije
  • sukana-pita2-foto-uts

    Kakav meni za Uskrs preporučuju niški nastavnici kulinarstva - sukana pita, jagnjetina i Vasina torta

    Za jedan od najvećih pravoslavnih praznika Uskrs, pored neizostavnih jaja, na trpezi su brojna jela, a dok većina domaćica za ručak pravi sarme i pečenje, nastavnici niške Ugositeljsko-turističke škole preporučuju nešto drugačiji meni - sukanu pitu zeljanicu, uskršnju pogaču, jagnjeći bubrežnjak sa pečurkama, kiseli kupus sa suvim mesom i Vasinu tortu za dezert.

    (1) detaljnije
  • Pivara Apel

    140 godina pivarstva i početka industrijalizacije u Nišu zahvaljujući Jovanu Apelu

    Neposredno nakon oslobođenja Niša od Turaka 1884. godine, pre 140 godina Jovan Apel osnovao je prvu pivaru iz Niša. Istorijski spisi pokazuju da je proces industrijalizacije grada dodatno ubrzao Apel proizvodnjom piva, koju je iz Aleksinca preselio na tadašnji obod grada, a danas poznatom naselju Apelovac.

    (5) detaljnije
  • Buvljak (16)

    Rariteti sa niškog buvljaka - od SNS akreditacija do klasika svetske književnosti

    Svakog vikenda buvljak kod OTC-a okuplja više stotina Nišlija, različitih profila, interesovanja i platežne mogućnosti i postaje epicentar trgovine na otvorenom. Bogatu ponudu niškog buvljaka osim rariteta i antikviteta koji privlače ljubitelje starina, čine i mnogi klasici srpske, ruske, ali i svetske književnosti, nekada popularne muzičke kasete i CD-ovi, ploče, električni trotineti, ali i obeležja koje simpatizeriti ili oni koji su primorani da prisustvuju raznim stranačkim okupljima dobijaju.

    (21) detaljnije
  • Poplava Svrljig MUP

    Stabilizuje se situacija u Svrljigu nakon poplava

    Posle obilnih padavina i izlivanja bujičnih potoka i reka, stanje na teritoriji opštine Svrljig se stabilizuje, a nivo vode opada. Na delu teritorije Svrljiga, Niševca i Merdželata i dalje je na snazi vanredna situacija, a nadležne lokalne službe i pripadnici Sektora za vanredne situacije pomažu stanovništvu u crpljenju vode iz podruma i kuća i u sanaciji štete.

    detaljnije
  • poplave

    Zbog kiše i poplava u delu Svrljiga i pojedinim selima proglašena vanredna situacija

    Zbog kiše koja od sinoć pada na čitavoj teritoriji i izlivanja bujičnih potoka koji su poplavili pojedina naselja, na delu teritorije Svrljiga proglašena je vanredna situacija. Voda plavi ne samo delove Svrljiga, domaćinstva uz korita Pravačke reke, najugroženije su Boračka ulica i celo to naselje, Prvomajska, naselja Saraj i Lukavica gde se izlio Lukavički potok, već i okolna sela Merdželat, Niševac, Rosulju, deo Padališta uz korito Svrljiškog Timoka gde je evakuisan i odrećeni broj stoke i živine.

    (5) detaljnije
  • Haiku novine

    Tri decenije pisanja haiku poezije u Nišu

    Grupa niških pesnika i umetnika pre 31 godinu osnovali su prvi časopis posvećen japanskoj knjiženosti - Haiku novine. Glavni urednik Dragan J. Ristić ističe da je tada nastalo veliko interesovane za haiku poeziju u Nišu i da je to bio njihov beg od ratne stvarnosti Jugoslavije u istočnjačku filozofiju.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: